VPN

VPN bruksområder

VPN er en forkortelse for det engelske begrepet Virtual Private Network. På norsk betyr dette ganske praktisk sett Virtuelt Privat Nettverk, slik at også vi kan bruke forkortelsen VPN.

Teknologien har bare over de siste par årene vokst helt massivt i popularitet, og i dag brukes denne teknologien av mange privatpersoner.

For bare et tiår siden var VPN nesten helt eksklusivt brukt av bedrifter. De brukte nemlig VPN for transaksjoner som inneholdt sensitiv informasjon, eller for transaksjoner med større summer involvert. I dag har altså også privatpersoner kastet seg på trenden, og dette handler om å anonymt og sikkert åpne opp for de mange mulighetene som internettet har.

Surf anonymt og sikkert

Den største grunnen til at VPN tjenester vokste så raskt i forbrukermarkedet var at folk flest rett og slett virkelig fryktet at et antivirusprogram ikke gjorde susen i form av sikkerhet. Vi mennesker ønsker å være sikre, og da er en krypteringsgrad på nivå med den amerikanske hæren – noe VPN tjenester kan by på – utvilsomt veldig fristende.

Anonymiteten, der din IP-adresse ikke på noen måter kommuniseres ut til andre tredjeparter, er også veldig interessant. Det har gått som en stor fryktbølge gjennom samfunnet de senere årene at regjeringer overvåker privatindivider. Vi fikk for eksempel ikke for mange år siden opp rapporter om at USA overvåket statshoder i Tyskland.

Selv om en offentlig IP-adresse er vanskelig å hacke, så er det mye informasjon tilgjengelig for disse. Dessuten er det faktum at en regjering kan etterspørre informasjon fra din internettleverandør urovekkende for ditt personvern. Det er et godt steg mot å bekjempe cyberkriminalitet, men det går på bekostning av din rett til å holde din aktivitet privat.

De beste VPN tjenestene loggfører ikke din aktivitet på noen måte, slik at din kobling til de IP-adressene du bruker der blir umulig å spore. Dessuten, mange tjenester kommer til og med inkludert med såkalte Kill Switch enheter – disse kobler deg av ditt hjemmenett når du mister tilkobling til VPN serveren, slik at din originale IP-adresse ikke på noe punkt kompromitteres.

Fjern blokkeringer av innhold

Blokkering av innhold er noe av det verste en kan tenke seg, og her har VPN med tiden virkelig bygd seg opp et nytt og spennende bruksområde. Til å begynne med kan vi ta for oss en ganske så lokal bruk av VPN tjenester for å fjerne blokkeringer – nemlig når en sitter på jobb eller skole.

For jobben og skolen har mest sannsynlig satt opp et system der IP-adressen knyttet til din enhet vil oppleve blokkert tilgang, da gjerne til sider som Facebook og YouTube.

Ønsker du deg derimot tilgang til disse sidene, så kan du endre din IP-adresse ved hjelp av et VPN. Da vil ikke din VPN adresse avsløres, og du kan fremstå som en helt annen person på nettet.

Enda mer populært er det dog å tenke i noe større former. Den kanskje aller mest populære bruken for et VPN i henhold til å fjerne blokkeringer handler om fjerning av såkalte geoblokkeringer. Dette er blokkeringer som baserer seg på geografisk lokasjon. Om du for eksempel sitter på en server i Norge, så får du simpelthen ikke tilgang til amerikansk Netflix.

Dette handler om at Netflix i USA har skaffet seg opphavsrettighetene for omtrent 5 ganger så mange serier og filmer som i Norge. Dette er altså tross det faktum at nordmenn betaler sånn ca akkurat det samme som det amerikanere gjør. Det kan virke veldig urettferdig, og derfor benytter mange nordmenn seg av et VPN for å se på amerikansk Netflix.

Det er ikke vanskeligere enn at en kobler seg opp mot en amerikansk IP-adresse, for deretter å besøke Netflix på nytt. Nå bør Netflix registrere deg som en besøkende fra USA. Merk at du fortsatt må betale for tjenesten. Husk også på at Netflix kjemper aktivt mot VPN tjenester og deres IP-adresser, slik at kun de beste tjenestene klarer å omgå geoblokkeringene her.

Samme konsept fungerer forøvrig om du er i utlandet og ønsker å se på norsk TV. Her vil innholdet være blokkert på samme måte, men du kan altså logge deg på en norsk server gjennom et VPN og omgå disse geoblokkeringene. Det koster deg bare et par klikk, og før du vet ordet av det vil hele internett oppfatte det som at du er pålogget i Norge.

Få de beste tilbudene på nett!

Tilbud på blant annet flyreiser dukker opp konstant. De færreste vet dog at disse tilbudene ofte er ganske så sleipe. Om du for eksempel besøker en nettside med tilbud på priser for flybilletter via ett nettverk en dag, og deretter et annet den samme dagen, så vil prisene her mest sannsynlig være forskjellige, og dette er knyttet til IP-adressen.

Dette endrer seg på kryss og tvers av land, og til og med regioner. Er du riktig uheldig, så tar bedrifter seg ekstra betalt fordi de simpelthen vet at du har kjøpekraften som skal til.

Om du derimot skjuler din originale IP-adresse, så kan du få mye bedre tilbud på flybilletter, slik at du kan spare penger. Dette gjelder også for en rekke andre tjenester og produkter.

Bruksområder for IP-adresser

IP-adresser har derimot også andre interessante bruksområder som du bør tenke over. For eksempel kan IP-adresser brukes av nettbutikker for å sikre at din ordre ikke er en svindel.

Du kan også sikre at en person du snakker med over e-post faktisk er der de hevder de er, ved å se at deres IP-adresse befinner seg innenfor en spesifikk region. Det finnes mange bruksområder som kan nevnes her.

Oppsummering

VPN er en teknologi som kan brukes til ufattelig mye rart. Akkurat som mange andre teknologier, så har i grunn ikke teknologien utviklet seg mye – men heller de mange bruksområdene. I dag kan VPN brukes til tilnærmet akkurat det en måtte ønske seg.

Fra å sikre anonymitet, til å fjerne geoblokkeringer, og til å finne de beste pristilbudene, så handler bruken av VPN først og fremst om dette – å surfe anonymt og sikkert på et internett som er helt åpent for deg som bruker!