speil

Speil fra da til nå

Speil er i dag like populært som utsmykking og dekorativ detalj, som det var tilbake i middelalderen og enda lengre tilbake i oldtiden. For å si det mildt så har ikke speilet mistet sin glans. Det er både et møbel i tillegg til å være et arkitektonisk poeng og detalj.

Den franske barokken har som kronen på verket slottet Versailles. Hoved-salen i dette kjente historiske landemerket er den kjente speilsalen. Den er like kjent i dag som da den var storslått og spektakulær da Ludvig også kalt solkongen, vandret mellom salens mange speil. Drar man enda lengre tilbake i tiden nesten 1000 år før Versailles ble konstruert, kunne man smykke seg med speil i bronse i Kina.

I dag finner en ikke en eneste bolig uten speil. En har funksjonelle speil og dekorative interiørbiter som vises alene eller med en hensikt. Uansett hva en tenker om speil, så er vi alle avhengig av speil i ulike formater gjennom hverdagen vår.

Speilets utvikling

Tilbake i oldtiden var datidens speil små av størrelse. De ble laget ved at en la blank folie av metall bak et gjennomsiktig glass.

Speilets utvikling

Disse speilene var små, og denne metoden ble ikke utbredt da det ikke var mulig den gang å lage glassplater i store størrelser. Det derimot lagde en del av var dekorative håndspeil av metall som ble polert. Det ble lagt ekstra omtanke i dekorative baksider samt flotte håndtak med utskjæringer.

De som lagde speil i Venezia blomstret og ble viden kjent i tidsperioden 1400- 1600-tallet. De utviklet en metode hvor de klarte å lage både klare og flate speil. Dette fikk de til ved at de blåste glasset som formet seg som sylindere, og deretter splittet de sylinderne og brettet de ut slik at de ble flate.

De kunne lage speil av størrelse som kunne henge på vegg, men det var en kostbar produksjon og prosess. Størrelsen var også begrenset, derfor ble speilene som var til å henge på vegger dekorert med brede svært utsmykkede rammer for å gjøre illusjonen av store speil større.

Det var først på 1600-tallet at de store grandiose speilene ble brukt i innredning og dekorering av saler og rom. Speilsalen i Versailles er et ypperlig eksempel og kanskje det mest kjente. Dette slottet, også populært kalt for solslottet ble bygget i løpet av 6 år og sto ferdig i 1684.

Venezia lagde fremdeles speil, men når Versailles ble konstruert utviklet franskmennene en metode som gjorde at de klarte å lage speil av glass i store flate plater.

I tillegg hamret en ut syltynne blad av folie fra metall frem til midten av attenhundre-tallet. Dette bladet ble deretter festet til glass med bruk av kvikksølv. Etter dette ble det mer vanlig å dekke glass med amalgam og ikke minst det mest populære som var sølv.

Overtro og myter

Barn vokser opp med speil med egen betydning i eventyr og tegnefilmer. Speilet illustrerer mange forskjellige ting og i for eksempel Disneys Snehvit og de syv dverger, er speilet av en stor betydning i selve historien. Et speil kan vise et skille mellom:

  • Nåtid og fremtid eller fortid
  • En port til andre dimensjoner
  • Speil har vært brukt til å utviske grenser mellom illusjon og virkelighet
  • Mellom en person ulike karakterer

I filmer brukes speil for å vise seeren ulike ting som ikke nødvendigvis er direkte i filmbildet. Filmskapere bruker også speil som effekter for å skape alt fra frykt til overraskelse og også for å fortelle seerne mer en hva som vises direkte. Ved å filme en scene gjennom et speilbilde oppnås også en helt annen effekt enn kun å filme objektet direkte. I for eksempel en skrekk eller spenningsfilm, vil en person på et bad foran et speil få oss til å sitte fremoverlent i påvente av at noe kommer til å skje.

Visste du dette om speil?

Hvor ofte holder en ikke det lille barnet opp foran speilet og smiler og lager lyder. Barnet ler og en tenker at barnet ser det samme som en selv. Gjennom grundige studier har man funnet ut at småbarn faktisk ikke kan gjenkjenne seg selv før de er rundt 18 måneder. Det de ser når de holdes opp foran speilet er et barn, men ikke seg selv.

moderne-speil

Når hunden eller katten står foran speilet i gangen og studerer speilbildet så ser de faktisk bare en annen hund eller katt. Det skal visst bare være sjimpanser i dyreriket som forstår at speilbildet de ser er dem selv.

De aller første speilene var naturlige speil. Disse var veldig små og av vulkansk glass. Dette er naturlige speil som ble brukt av mennesker lenge før oldtidens velstående egyptere så på seg selv i polert sølv. Derimot var de polerte sølvspeilene fra oldtidens Egypt de første speil som kan kalles menneskeskapt.

Det var rundt 100 år e.Kr. at mennesket skapte speil som kunne vise størstedelen av kroppen. Tidligere kunne en bare se deler av kroppsdelene siden speilene var så små.

Speil ble produsert i masseproduksjon på 1800-tallet som et resultat av den industrielle revolusjonen. Tidligere hadde speil vært noe som kun var forbeholdt de ekstremt velstående da speil hadde vært svært kostbart. Fra 1800-tallet kunne flere i middelklassen unne seg speil da den industrielle produksjonen også fikk redusert prisene på speil.

Samfunnet er i dag totalt avhengig av speil

Kan en se for seg en klesbutikk uten speil eller en bil uten speil? Det sistnevnte er nok snart mulig ved hjelp av nyvunnen teknologi. Kameraer tar nok om litt over den rollen speil har hatt i bilindustrien frem til nå. Kan kameraer ta over rollen til speil i andre arenaer? Mange bruker kamerafunksjonen på mobilen for å sjekke seg selv fra ulike vinkler da dette gir andre muligheter enn å kun se seg selv i et speil.

Speil vil nok fortsette å ha en viktig rolle innen interiør i boligene i mange år fremover, uansett utvikling av ny teknologi. Speil fremhever rom, lyskilder og er med på å skape inntrykk i akitekturen som bare speil kan gjøre.

Kilder:


Tagger: