fettsuging kirurgi

Fettsuging og fjerning av uønsket fett

Fettsuging er et kosmetisk inngrep som fjerner fett som man ikke blir kvitt gjennom kosthold og trening. Det er ikke alt fett som lar seg fjerne naturlig og da kan fettsuging være løsningen for deg. Inngrepet blir vanligvis utført på hofte, mage, lår, rumpe, rygg, armer og under haken eller i ansiktet for å både fjerne uønsket fett, samt forme figuren.

Hvem er egnet?

I forkant inngrepet er det viktig at man har satt seg realistiske mål. Mange går inn med forventningen at inngrepet kvitter seg med eventuelle cellulitter, dette stemmer ikke. Fettsuging vil altså ikke fjerne uønskede cellulitter på kroppen.

Fettsuging er et kirurgisk inngrep, og i likhet med alle andre kirurgiske inngrep, medfølger det en viss risiko. Derfor er det viktig å være ved god helse før man får inngrepet utført. Det innebærer blant annet at:

  • Man bør ha elastisk hud
  • Man ikke røyker eller inntar annen form for nikotin i forkant av inngrepet

Det er ikke anbefalt å få inngrepet utført dersom man har helsemessige problemer med blodsirkulasjonen eller har en hjertesykdom eller diabetes, samt om man sliter med svakt immunsystem.

BMI grense

Man kan ikke få utført fettsuging dersom man er kraftig overvektig. Dette er for å unngå eventuelle komplikasjoner. Derfor har man satt en grense på BMI (body mass index) 30. Har man en BMI som overstiger 30, vil muligheten for komplikasjoner økes betraktelig. Om man har en BMI som er over 30, men fortsatt ønsker å få utført fettsuging, er det nødvendig å gå ned i vekt før operasjonen kan utføres. Dette er for pasientens egen sikkerhet.

BMI og fettsuging

Er man overvektig og får utført en fettsuging, er det langt flere som blir misfornøyde med resultatet. Dette kommer av at det ikke er forsvarlig å fjerne for mye fett med tanke på faren for komplikasjoner. Derfor er det en fordel om man allerede er på sin ønskede vekt når inngrepet skal utføres.

Fettsuging etter graviditet

Etter fødsel er det ikke uvanlig at man har pådratt seg uønsket fett som man ikke får fjernet ved diett eller trening. Da kan fettsuging være en løsning. Om man ønsker å få utført fettsuging i etterkant av fødsel, er det anbefalt å vente i minst 6 måneder etter fødsel før inngrepet utføres. Grunnen til dette er at kroppen trenger tid til å stabilisere seg etter graviditeten. I tillegg trenger også huden på magen tid på å trekke seg sammen igjen.

Gir fettsuging grunnlag for sykemelding?

Svaret på dette er nei. Fettsuging som er gjort på kosmetisk grunnlag gir altså ikke grunnlag for å få sykemelding.

I forkant av inngrepet

Det første trinnet i prosessen med å få utført fettsuging, er å finne en egnet kirurg. Her er det viktig å gjøre en grundig sjekk slik at man er sikker på at kirurgen man velger å benytte seg av er egnet og profesjonell. Deretter avtaler man en konsultasjon med kirurgen, der man snakker om hvilke mål man ønsker å oppnå, eventuelle alternativer, risikoer, fordeler og ulemper, samt kostnadene av inngrepet.

Inngrep

Her kan man stille kirurgen alle spørsmål man måtte lure på, slik at man er helt sikker på avgjørelsen sin om å foreta operasjonen.

Dersom man bestemmer seg for at man ønsker å få utført fettsuging, vil kirurgen komme med instruksjoner om hvordan man skal forberede seg før operasjonsdagen. Disse instruksjonene og anbefalingene omfatter ofte diverse diett- og alkoholrestriksjoner.

Det er viktig at man informerer legen sin om eventuelle allergier man har, og om eventuelle medisiner man tar, dette inkluderer også diverse kosttilskudd.

Nøye utvalg

Som nevnt over er det utrolig viktig å gjøre en grundig sjekk av hvor man ønsker å få inngrepet utført. Man bør sørge for at stedet man velger seg ut, og kirurgen, lever opp til profesjonelle standarder, sikkerhet og gode resultater.

Fettusing og selve inngrepet

Før fettsugingen starter, vil kirurgen merke de områdene på kroppen som skal behandles. Her er det også vanlig å ta bilder, slik at disse senere kan bli brukt til før-og-etter-bilder for sammenligning. Deretter vil man få bedøvelse, vanligvis benytter kirurgen narkose, slik at man ikke er våken under inngrepet.

Fettusing og selve inngrepet

Etter operasjonen er ferdig er det vanlig å bli sendt hjem samme dag. Da er det viktig at man har avtalt at det er noen som kan komme å hente deg og kjøre deg hjem i etterkant av operasjonen. Hvis man skal fjerne store mengder fett, er det anbefalt å få inngrepet utført på en lokasjon der overnatting er mulig.

Restitusjon og hvile

I de fleste tilfeller er det ikke behov for å overnatte på klinikken etter man har fått utført fettsuging, med mindre kirurgen sier noe annet. Man bør forvente blåmerker, hevelse og sårhet i minst et par uker i etterkant av operasjonen. Kirurgen kan også anbefale at pasienten bruker et kompresjonsplagg i 1 til 2 måneder etter operasjonen for å kontrollere hevelsen.

Det er ikke uvanlig at man blir satt på antibiotika for å forhindre infeksjon. De fleste kan komme tilbake på jobb innen få dager og komme tilbake til normale aktiviteter innen 2 uker. Her er det viktig å understreke at hver person er forskjellig og har individuelle erfaringer og behov etter denne typen inngrep.

Risikoer og mulige komplikasjoner

Kosmetisk kirurgi er fortsatt kirurgi! Det vil si at det alltid vil foreligge visse risikoer knyttet til operasjonen. Man kan minimere disse risikoene ved å sørge for å benytte en spesialtrent og sertifisert kosmetisk kirurg.

Kosmetisk kirurgi

Det er flere mulige risikoer som er relatert til fettsuging som man fortsatt må være klar over:

  • Blødninger
  • Væskeansamlinger (lommer med væske som dannes under huden)
  • Infeksjoner
  • Ujevn fettfjerning
  • Diverse reaksjoner
  • Endring i hudfølelse, blant annet nummenhet og nedsatt følelse
  • Skade på nerver, blodårer, muskler osv..
  • Blodpropp

De første dagene etter operasjonen er det vanlig å ha moderate til store smerter på de områdene man har fjernet fett. Denne smerten kan ofte beskrives som en «spreng»-lignende følelse. I tillegg til dette er det vanlig å føle seg både sliten og helt utmattet, derfor er det utrolig viktig at man får nødvendig med hvile. De verste smertene vil vanligvis avta i løpet av den første uken. Allikevel kan smertene vare både kortere og lengre, dette varier fra pasient til pasient.

Er resultatene ved fettsuging permanente?

Fettcellene fjernes permanent under fettsuging. Man kan allikevel gå opp i vekt etter man har utført fettsuging. For å beholde den nye fasongen etter operasjonen, er det anbefalt å følge en diett som inneholder mye magert protein, frukt og grønnsaker, fullkorn og meieriprodukter med lite fett, samt trene regelmessig.

Dette vil kirurgen man har valgt ut ha mer informasjon om som er tilpasset hver enkelt pasient og dens behov.

Kilde: https://avivahelse.no/behandlinger/kategori/fettsuging/