Lån

Hva kan jeg bruke lånet mitt til?

Med et forbrukslån bestemmer du selv hva pengene går til. Lån penger til akkurat det du trenger.

Det er nesten umulig å gå gjennom livet uten å ta lån. Flertallet nordmenn har ett eller flere lån, og gjennomsnittlig sett har vi lån på bort imot en halv million kroner hver og en.

Nesten alle tar lån

De fleste begynner med å ta studielån, og tar senere huslån og billån. Skal du ha andre større eiendeler, som båt eller hytte, er det også vanlig å ta ut lån. Oppussing av hjemmet og reparasjon av bil, kan også være en god grunn til å låne penger. Kanskje trenger du å låne mindre beløp til jobbdress når du er ferdig som student, eller til nye hvitevarer ved flytting.

Hva kan jeg bruke forbrukslån til?

Lån til utgifter av dette slaget kan man lett og enkelt finansiere med et forbrukslån. Med forbrukslån trenger du ikke å ha sikkerhet for lånet i form av eiendom, eller kausjonist, som sikrer for lånet. Det kan være veldig greit, særlig om man holder på å etablere seg, og kanskje ikke har eiendom enda, og ikke har lyst til å be venner eller familie om å kausjonere for deg.

Dermed er lånet også din privatsak, og ingen trenger å vite at du har lånt penger, eller hva du har brukt dem på. Når du tar et forbrukslån på dagen, spør utlånsforretningen heller ikke om hva lånet skal brukes til, når du søker. Du kan bruke lånet ditt til akkurat hva du vil.

Bruk pengene smart

Det smarteste er nok å bruke lånet på en vare som har langvarig verdi, eller som du har stort behov for her og nå. Oppussing og hvitevarer har ganske langvarig verdi, og kan på sikt skape større verdi, om du skal videreselge hjemmet ditt. En bil mister kanskje salgsverdi ganske fort, men er veldig nødvendig å ha for flertallet, slik at man kan komme seg på jobben. På samme vis kan en ny laptop være helt nødvendig for studenter, selv om den kanskje er dyr, og ikke har stor gjensalgsverdi. Men den er nødvendig for å gjennomføre studier, slik at man kan bli kvalifisert for en god jobb med bra inntekt senere i livet, og fungerer på den måten som en form for investering.

Pengene er dine!

Penger

Har du fått godkjent lånesøknaden din, er pengene dine, og da kan du bruke forbrukslånet ditt på akkurat det du vil – i prinsippet kan du gå ned og kjøpe hubba-bubba for alle pengene. Lånet er en sak mellom bare deg og långiver, og långiver har ikke rett til å vite hva du bruker pengene på. Det eneste de har krav på, er at du betaler tilbake lånet etter avtale.