Bildeler på nett

Kan man få tak i alle bildeler på nett?

Amatørmekanikere som profesjonelle kjøper i dag ofte bildeler på nett. Dette er en praktisk måte for å få bestilt bildelene man ønsker, og det er noe man kan sette seg ned å gjøre med en gang man ser at behovet oppstår. Men mange er ennå ikke helt sikre på om bildeler på nett er like sikkert som om man kjøper bildeler hjemme. Hvordan vet man at man får de delene man trenger? Man har samme utfordringer på nett som man har i fysiske butikker. Man bør alltid vite noe om stedet man velger å kjøpe sine bildeler fra for å vite om disse er bra nok.

Det finnes mange fysiske butikker som har fått sitt renomé kun på grunn av at de som er interesserte i selv å reparere bilene sine faktisk har valgt å benytte deres deler. Det samme gjelder for bildeler på nett. Hvis du ikke har handlet bildeler på nett tidligere, så bør du sjekke med venner og kjente, eller du kan sjekke på informasjonssider hvis du er i tvil. Etablerte og profesjonelle leverandører av bildeler vil sannsynligvis ha blitt omtalt av noen på nett slik at man kan få en bekreftelse fra en tredjeperson. Det beste er om venner eller kjente har benyttet seg av leverandøren eller om de er vurdert av anerkjente i industrien.

Slitasjedeler

De som ikke er kjent med leverandører av bildeler på nett, velger gjerne å teste disse før de benytter dem til avanserte deler som må passe til spesifikke merker og modeller. I stedet for å kjøpe forgassere og styreledd første gangen man handler, så kan man benytte en leverandør for typiske slitasjedeler. Risikoen er ikke så stor med en leverandør om man tester dem ved å kjøpe tennplugger, luftfiltre og lyspærer, for eksempel. Mange som driver mye med bil velger uansett å kjøpe disse delene på nett da det er enklere enn å kjøre til nærmeste bildel-forhandler. Ved å teste med slitasjedeler som er forholdsvis rimelige og som ikke utfordrer bilens sikkerhet, så får man bekreftet leveringstider, forsendelsesrutiner og til og med returbetingelser, om man får behov for det.

Bildeler

EU-regler muliggjør konkurransedyktige uoriginale deler

En faktor mange er bekymret for er om delene svarer til den kvaliteten som trengs for at de skal kunne benyttes på bilen, og i tillegg om garantien ivaretas når man kjøper bildeler på nett av andre enn merkeforhandleren. Ganske nylig så innførte EU regler som pålegger merke-leverandørene å frigi tegninger for bildeler for deres merke slik at andre også kan produsere dem for at markedet skal få konkurransefordeler. Tidligere så var det kun merke-forhandleren som kunne skilte med deler som kunne ivareta garantien på bilen, men slik er det ikke i dag. I dag må merke-leverandørene godta at andre utfører service på bilene, og at man benytter andre bildeler, og likevel følge garantivilkår så lenge delene er av god nok kvalitet.

Sjekk returbetingelser

De fleste som handler bilder på nett er fornøyde med delene de får levert, men man kan oppleve noen leverandører av bildeler på nett som ikke har perfekte rutiner for å skaffe deg de delene du skal ha, og noen kan da også kreve at du betaler returfrakt selv om du egentlig ikke er skyld i feilforsendelsen.